Frihet med egen fiskebåt

Joakim på 21 år har kjøpt fiskebåt og fisker i åpen gruppe. Livet som fisker er krevende - det er mye arbeid, men det er også en stor frihet, sier han.

Joakim har holdt det gående siden femtida på morgenen, da Åfjord Utvikling møter han litt over seks på kvelden. Han har akkurat lagt is på fangsten og gjort båten klar til å dra ut neste dag.

Denne dagen hadde han hatt med seg to kompiser på sjøen, «…de var interessert i å se hvordan det var, og da må de jo selvsagt få være med». I dag var fangsten av lyr, sei, kveite og breiflabb ikke av det beste ifølge Joakim, men været var veldig bra. Godt vær er i seg selv er fint, men det viktigste er bra fangst.

Joakim er en av de få unge som har satset på fiske som levevei – Han har kjøpt båt for noen år siden, og sammen med faren har de tilpasset sjarken til garnfiske. Båten ble registrert i fartøyregisteret i 2016 og er en sjark fra 1983. Alt som er gjort av tilpasninger og tilleggsutstyr er utført av de to.  At han har hjelp fra faren gjør at han også har fått til mye rimeligere løsninger enn om han har måttet kjøpe tjenestene fra andre.

Hvorfor fiske som yrkesvalg? Joakim har vært med bestefaren da han var liten og så har han noen slektninger som driver fiske, så han har fått mulighet til å bli litt kjent med yrket. Han valgte videregående med fiske og fangst på Frøya og fikk en del erfaring der som ga mersmak.

«Fiske er krevende, det er mye arbeid, men det er en stor frihet. Man må bare holde på»

Det er mye kjøring og relativt sjelden han er værfast. Selv om det kan være enkelte tilfeller han velger å ikke gå ut. Men er det godt fiske – så er det ikke da han gir seg. Det er lange dager, og Joakim sier en last på 4-500 kilo fisk er en bra dag, «…har du sånne dager er det bare å stå på. Det er ikke da du gir deg». Han har hatt ca 3000 kg last på båten, det var god butikk, og gjør opp for dårligere dager, som det jo også er noen av.

Fangsten leveres hos KriFo Fisk AS på Roan, det er det nærmeste mottaket og er ca 1,5 time med sjarken som gjør ca 7 knop. Lokalt fiskemottak er viktig for de som driver fiske i området. Uten mottak her tror Joakim at han måtte ha flyttet.

Joakim var med på lofotfiske i år, og skal det også til vinters. I år var hadde han med ekstra mannskap og var ferdig på 3 uker, det ble bra.

Det er ikke alltid like lett å være ny i næringen og det er mye erfaring som skal til for å finne de gode plassene. Han har god dialog med enkelte fiskere som har vært i næringa lenge, og som villig gir tips og råd – «Man må bare spørre, det verste du kan få er et nei» sier Joakim.

Å gi informasjon om ei fiskeme (god fiskeplass), er nok ikke det første en fisker gjør, men noen deler og Joakim vil nok finne sine egne plasser med tiden og lage seg egen me på de plassene – «Jeg gjør meg jo egne erfaringer etter hvert»

Det er ikke mange unge fiskere – til nå har nærmeste kollega i samme aldersgruppe vært på Hitra.  Han har selv hatt med elev fra Frøya vg. skole på fiske i vinter, så Joakim er en viktig bidragsyter til rekruttering til fiskeriene.

Joakim fisker i åpen gruppe, det vil si han kan fiske på alle arter som det ikke er begrensninger på. I tillegg kan det fiskes,et visst volum av de kvotebelagte artene, som f.eks. torsk med ca 25 tonn (gruppekvoten regulerer hvert år).

Hva vil du si til andre som kan tenke seg å starte med fiske?

«Det er viktig å få prøve seg på fiske – få være med andre først…finne ut om dette er noe for deg. Det er mye arbeid, men har du først fått smaken på det….»

Joakim Grøtting

Alder: 21
Bosted: Stokkøy
Utdanning: Frøya videregående skole, Fiske og fangst
Praksis: Mannskap på annen fiskebåt
Ny virksomhet: Fisker på egen fiskebåt i 2016

Største utfordring: Vær og vind ???? og å tjene penger på «heimfiske»
Neste milepæl:  Større båt, med kvote, større bruk og ekstra mannskap

Print Friendly, PDF & Email