Godt oppmøte på bondekaffe 2016

Nortura og Åfjord Sparebank inviterte til bondekaffe, og nesten 30 frammøtte fikk god informasjon om markedssituasjon, framtidsutsikter og endringer i kvalitetstilskudd, samtidig som praten satt løst i pausene.

Det var mange engasjerte bønder fra Åfjord og Roan på første bondekaffe i Åfjord Sparebank sin kantine tirsdag 6.desember. Spesielt artig var det å se nye bonde-fjes, og vi håper det blir med enda flere neste gang.

Løsning på «kyllingkrisen»  

Fra regionutvalget i Nortura kom kyllingbonde Arnt Ove Løvås fra Leinstrand. Han har vært på utkjøp som kyllingprodusent i 2016 på grunn av overproduksjon på landsbasis, og fortalte litt om hvordan den såkalte «kyllingkrisa» er løst i Nortura. En medvirkende årsak til dårligere salg var debatten omkring narasin i fôret, noe forbruker reagerte sterkt på. Et viktig grep som ble gjort var at alle kyllinger ble narasinfrie på rekordtid , og et samarbeid med Norgesgruppen så dagens lys. Dette har resultert i en 2-årig avtale, blant annet fordi Norgesgruppen mener at Prior-merket er verdifullt i deres butikker.

Ribbe og pinnekjøtt fra Gilde gjør det godt i blindtester

Arnt Ove viste også en film fra TV2 som viste en uavhengig test av ribbe, der Gilde vant med god margin, og minte også om Gilde sin storeslem på pinnekjøtt i en lignende test der de kapret de 3 øverste plassene. Dette er meget viktige resultater, fordi det har stor påvirkning på forbruker. Vi håper derfor at salget av Gilde-varer går en bra førjulstid i møte, sier han.

Positive tegn for storfe

Vi har stadig et underskudd på storfekjøtt, men det satses på ammeku over hele landet, spesielt på Østlandet og Nord-Trøndelag, og trenden er positiv. På grunn av økt slakting av okser og høyere vekter forventes det en økning på 2% i 2017. Prognosen viser en forventet økning på 5000 ammekyr på landsbasis, men på grunn av at antallet melkekyr forventes å minke tilsvarende, vil antallet mordyr være stabilt. Det er definitivt rom for flere, sier Løvås.

Overskudd av lam 

I 2016 har vi overskudd av lam, og mye er fryst inn på reguleringslager. Det jobbes knallhardt med reklame og produktutvikling, og salget har i snitt økt med 7% fra i fjor. Nortura har hele 164 lammeprodukter i sitt sortiment, men likevel ser vi stort sett tradisjonelle produkter som pinnekjøtt, fårikålkjøtt og lammelår i butikken. Her er det kjedene som bestemmer forklarer Arnt Ove, og oppfordrer forbrukeren til å etterspørre mer lammeprodukter – Det er ikke Gilde, Nortura og norske bønder det står på, sier han.

Merkevare med lite kraftfôr 

Arnt Ove berømmer samtidig hvordan lammeprodusentene «svarte» på Norturas ønske og leverte lam tidligere i sesongen. Samtidig skal vi passe på å ikke bruke for mye kraftfôr for å få til dette, advarer Løvås, og poengterer at Norsk Lam er en merkevare som baserer seg på utmarksbeite og lite importert kraftfôr, noe forbruker og serveringssteder setter pris på.

Endring i kvalitetstilskudd

Lars Nordbotn, rådgiver på storfe i Nortura region midt, forklarte hvordan endring i kvalitetstilskudd fra 1.1.2017 kan slå ut for en slakteokseprodusent. Tidligere har man fått 4 kr/kg ekstra for dyr over kjøttklasse O, mens nå blir klasse O redusert til 3 kr/kg, mens man får hele 7 kr/kg ekstra for kjøtt i klasse O+.

Jakten på O+

Her i Åfjord og Roan er det mange dyr som ligger og vipper mellom disse to klassene, og dermed ser vi at det er mange som vil «jakte» på O+, forteller Lars. Men faktum er at mange vil komme bedre ut på bunnlinja uten å gjøre noen endringer i dagens opplegg, forklarer han. Dette gjelder de som har en høy andel av dyra i klasse O+ fra før.

Spesialtilpasning til din gård

For de som ligger lavere i klasse, må man se på ulike tiltak, som slaktealder, slaktevekt, genetikk, plass og fôrforbruk, for å vurdere hvilke endringer som kan være løsningen på sin gård. Det er her vi som rådgivere kan bidra, oppfordrer Lars, og viste forenklede regnestykker for å illustrere hvordan ulike kombinasjoner av tiltak kan slå ut.

Neste bondekaffe blir i begynnelsen av 2017, og det er Åfjord og Roan Bondelag som ble utfordret på å arrangere den. Dato kommer.

Print Friendly, PDF & Email