Opplev Aurora polaris – nordlyset

Når nettene blir lange og kulda setter inn, blir mulighetene for å oppleve nordlys i Åfjord bedre.

Nordlys er et vakkert skue, og er et fenomen forårsaket av sola. Solvinder slynger elektrisk ladede partikler mot Jorden og når disse partiklene kolliderer med gassene i vår atmosfære, dannes nordlys. Som navnet tilsier er det størst sjanse å se nordlys i nord i landet, men er det kraftig nok vil man også kunne oppleve det i Trøndelag.

For å se nordlyset best må man komme bort fra lysforurensning og til et helt mørkt sted. Vil man se nordlyset godt må man derfor komme seg ut i skogen eller oppe på fjellet langt unna bebyggelse. Hva med å ta med seg telt og få en natt under stjernehimmelen med nordlys som nattlampe?

Hvordan vite når det skjer?
I dag er det enkelt å følge med på når det blir nordlys da det finnes mange gode apper som kan lastes ned til mobiltelefonen. Nordlys angis i form av en KP-indeks som går fra 0-9. Med en nordlys-app kan man stille inn at man vil bli varslet når KP-indeksen for eksempel er 3 og oppover. I Åfjord kan man se nordlys ved en KP-indeks på 3-4 og oppover.

Når du drømmer om og planlegger å se nordlys må man huske på at det er helt styrt av naturen, og mange ganger kan det være en kamp mot tålmodigheten. Husk derfor varme klær og varm drikke. Når nordlyset først åpenbarer seg er det som regel verdt all venting.

Tekst og foto: Ole Einar Butli Hårstad

Info

Dato 21 September, 2015 - 21 March, 2021

Lignende i Åfjord

Bilder

Print Friendly, PDF & Email