Tour de Vikings

En familievennlig tur som tar deg med til flere interessante steder i Åfjord. Se ekte Åfjordsbåter, besøk et vikinggravsted, lek i fjæra, gå på sagnleit eller smak på lokale produkter på Humstad Gård og snakk med dyrene. Turen er ca 22 km og passer for sykkel eller bil.

Med utgangspunkt i Åfjord sentrum sykler du over Årnesbrua, forbi skolen og videre forbi bensinstasjonen og forsetter i retning Lauvøya. De første 7 kilometerne har fin asfalt i lett kupert terreng, gjennom et vakkert jordbrukslandskap med flere flotte utsiktspunkter.

Se en ekte Åfjordsbåt

Kanskje vil du sykle ned til Monstad småbåthavn og ta en kikk på de to flotte Åfjordsbåtene som ligger der. For 100 år siden ble det bygd 1000 slike båter i året i Åfjord, og de var svært populære. For ca 10 år siden ble det bygd to nye båter, for å holde håndverket og tradisjonen i hevd. På 70-tallet seilte man med et par slike båter til Island, og du kan tydelig se at Åfjordsbåten er en etterkommer etter vikingskipene som også seilte denne barske ruta.
Har du lyst på en seiltur med disse flotte båtene, kan det avtales på forhånd med Petter Seljestad, kontaktinfo til høyre.

Vikinggravsted 

Etter drøyt 7 km av turen kommer du til Dragseid, som er Åfjords tusenårssted. Her tar du til høyre inn på Humstadveien. Dragseid var et eid der man dro båter mellom Åfjorden og Skråfjorden i stedet for å seile den lange veien rundt. Vannet sto noe høyere før i tiden og avstanden var kort fra den ene fjorden til den andre. Dragseid var et knutepunkt, og mange vikinger ble gravlagt her. Du kan se bautaene og gravhaugene den dag i dag.

Dragseid er også fint tilrettelagt som rasteplass med benker og infotavle.

Livet i fjæra

De neste 7 kilometerne på Humstadveien er på grus, men til gjengjeld er det stort sett flatt og slake bakker.

Har du med barn på turen, anbefales en avstikker ned i fjæra i Storvika, der den langgrunne fjæra byr på mange ulike arter, fra krabber, kalkkoraller, ulike skjell og kanskje en flyndre eller to. Fint for snorkling om man har slikt utstyr. Se kartutsnitt til høyre.

Skarstein

Et annet interessant skue er steinen Skarstein, en koloss av en steinblokk, som ligger for seg selv på Skarstein-nesset i Humstadgrenda. Sagnet sier at to jotner (sagnfigurer, kjemper), sto på hver sin fjelltopp, Imsafjellet og Bjønnabakklumpen, og kranglet om hvem som kunne kaste lengst. Den ene steinen havnet på land, mens den andre havnet i fjorden. Du kan dermed bare kåre vinneren når det er svært lang fjære sjø.

Når du passerer skiltet med Humstad på kan du parkere sykkelen og gå ned mot sjøen i kanten på jordet. Gå ned til fjæra og følg sjøen tilbake mot venstre, og du vil straks se steinen. Det tar mindre enn 10 minutter.

Humstad Gård

Når du sykler videre i Humstad-grenda kommer du til Humstad Gård som er lett gjenkjennelig på den røde låven. Humstad Gård er et familiegårdsbruk, med produksjon av melk og kjøtt. Deres produkter kalvesalami og bratwurst høster mye skryt og er vel verdt en smak. De har også ulike dyr som kaniner, hunder, katter, ender, høns, kalver og hest, og om du bestiller på forhånd kan du komme innom å hilse på dyrene, få en omvisning og kjøpe produkter. Se kontaktinfo til høyre.

Siste innspurt

Fra gården har du igjen 2,5 kilometer på grusvei, før du når asfalten igjen. Her har du ca 700 meter med bratt stigning, mange sykler opp, men du kan selvsagt hoppe av sykkelen, strekke på beina og gå opp. Når du når toppen får  du en herlig, lang nedoverbakke med vind i håret inn mot Åfjord sentrum.

Info

Sted Dragseid, Åfjord, Norge
Mer info

Total lengde ca 22 km.
Passer som hel-/halvdagstur for en gruppe/familie eller som rask, passe utfordrende treningstur.

Kontaktinfo segling med Åfjordsbåt:
Petter Seljestad
+47 980 62 384

Kontaktinfo Humstad Gård:
Jan Robert Humstad
+47 95 47 30 00
jhumstad@online.no 

Lignende i Åfjord

Bilder og kartutsnitt fra ruta (trykk for å se større bilder)

Print Friendly, PDF & Email