Suksess for Åfjord på matfestivalen 2017

Den 3.-5. August deltok en herlig gjeng fra Åfjord i Fosen-teltet på Oi! Trøndersk Matfestival i Trondheim med mange flotte produkter og en trivelig stand - og FOR en helg det ble!

God respons, herlig stemning og topp ”crew”

Åfjordstanden fikk enormt god respons fra besøkende, både på maten, standens utseende og stemningen. Nesten 40 mennesker var i sving med smått og stort i løpet av helga, og det var helt unikt å være en del av standen når så mange mennesker var i samme ”flytsone” og jobbet så bra sammen.

Ny pizzarekord

Åfjordspizza på vei! Foto: Nikol Herec

Dette året ble det fyrt opp i en ekstra pizzaovn for å steke enda mer pizza til pizzahungrige matfestivalgjengere, og med 5 pizzaovner på full guffe, hele dagen sto det kø fra disken til Olav Tryggvason for å få kloa i en Åfjordpizza.

Mange likte spesielt godt å se hvordan pizzaen ble til og høre om ingrediensene, og med den flotte pizzabenken Asgeir ”Frøneshammarn” Frønes hadde laget, ble det meget synlig for publikum, og en underholdning for de som sto og ventet på pizza. Pizzabaker Hassan har jobbet i Åfjord i flere år, og er fremdeles med på matfestival med Åfjord-gjengen fordi har ”har hjertet sitt i Åfjord”, og underholder publikum med actionfyllt deigsnurring.
Til sammen ble det solgt hele 850 pizzaer toppet med blåskjell og kalvesalami i løpet av de tre dagene, og dette forbedret fjorårets rekord med hele 250 pizzaer! Den unike smaken av blåskjellsausen, kombinert med topping av blåskjell eller kalvesalami, og steking i vedfyrte ovner ga kundene en ekte og smaksrik opplevelse. #Åfjordpizza

Salami og würst-i-kål

Jan Robert selger salami, mens kommunetrioen Vibeke, Hilde og Jan Ove rekrutterer nye blåskjellentusiaster! Foto: Nikol Herec

Kalvesalamien på pizzaen kommer fra Humstad Gård, og Jan Robert sto på stand med denne, i tillegg til en nyvinning av året kalt würst-i-kål, streetfood utviklet i samarbeid med Oliver på Kuringen Bryggehotell, der bratwursten serveres med en frisk kålblanding og plommechutney. Dette ble en spesielt god kombinasjon med øl fra bryggeriet, og Jan Robert og bryggerne Sturla og Trond er allerede i gang med å planlegge et større samarbeid på dette.

 

 

 

Kanelsnurrer ble en ny hit

Deilige, nystekte kanelsnurrer! Foto: Sissel Svenning

En annen varmrett som ble en kjempesuksess i år var rykende ferske kanelsnurrer og kardemommeknuter fra Stokkøy Bakeri. Hele 2000 av disse ble stekt på stand i løpet av de tre dagene, og ovnen fra Åfjord VGS stekte perfekte snurrer som ble solgt allerede før de ble satt inn.
De ulike surdeigsbrødene var også veldig populære, spesielt hverdagsbrødet ”frøbrød”, men også rugbrød, tarebrød og potet og karve-brød ble revet vekk.

HMS-fokus og blåskjelljubel

Ordfører Vibeke Stjern har vært sterkt involvert i årets stand, blant annet som HMS-ansvarlig i samarbeid med Gunnar Petterson fra Rotnes Fritid. De hadde pakket alt fra hjelm, plaster og kaffebegerholdere, til ulike medikamenter mot surhet og vanskelige kunder. I tillegg bidro disse to til rekrutteringen av nye blåskjell-entusiaster, ved å oppsøke publikum som aldri hadde smakt blåskjell før, tilby smaksprøver og deretter anspore hele teltet til jubel og applaus når de smakte – og likte – blåskjellene. Arnulf Koteng i Norgeskjell var meget fornøyd med denne rekrutteringen, og ikke minst innsatsen til kultursjef Jan Ove Berdahl, som etter hvert bortimot overgikk sin læremester i å selge blåskjellsuppe til massene. Totalt gikk det over 200 kg blåskjell til blåskjellsuppe.

Utsolgt for honning

Nyslynget sommerhonning fra Pollenpust Foto: Nikol Herec

Pollenpust deltok på stand med nyslynget sommerhonning, og de gyldne glassene forsvant fort. Forsommeren har ikke vært den beste for biene, med mye kulde og regn, men Frida i Pollenpust har god tro på lyngtrekket, og satser på mer lynghonning. – Det er veldig artig å få solgt sommerhonningen så fort, jeg skulle gjerne hatt mer, fortalte Frida.

 

 

 

Spennende tare og herlig sjokolade

Tareprodukter fra Bygda 2.0 Foto: Sissel Svenning

De produktene publikum var mest nysgjerrige på var uten tvil tareproduktene fra Bygda 2.0. Tørket, syltet og i sjokolade – smakskombinasjonene er mange, og interessen økende. Flere utenlandske turister kom innom, og en dame fra Japan uttrykte at det var flott å se at denne råvaren kommer til nytte også i Norge. For de mindre garvede var taresjokoladen et godt valg. Den salte taren gir en ”havsalt” smak og krunsj, og helt ærlig – hvor feil kan det bli når man har sjokolade? – Den var nydelig.

”Trondheims minste, billigste og triveligste pub”

God stemning i Stokkøy Bryggeris «pub» Foto: Anne-Lise Haugdahl Humstad

Åfjordstanden hadde også et populært mingleområde med infomateriell og grønne innslag fra Hageland Åfjord. Torsdag deltok Stokkøy Bryggeri på Bryggerifestivalen, men fredag og lørdag ble de med på Åfjordstanden og minglearealet ble omgjort til pub. Bryggeriets pale ale og brown ale fikk meget gode kritikker fra de besøkende, og en meget fornøyd kunde uttalte at dette måtte være Trondheims miste, billigste og triveligste pub – og det er da ikke så verst?

Det var mange smil og se, og bryggernes serveringsområde ble faktisk i minste laget for alle de som ville nyte en kald øl i finværet.

 

 

 

 

”Crewet” vårt er et privilegium

Masse folk og god stemning i Åfjordstanden Foto: Sissel Svenning

Anne-Lise Haugdahl Humstad i Åfjord Utvikling er koordinator for Åfjordstanden, og hun forteller at det å jobbe med en sånn positiv, arbeidssom, løsningsorientert gjeng er intet mindre enn et privilegium. Et sånt ”crew” eller arbeidslag som det vi har er jo helt unikt, og jeg ser at vi selger Åfjord på en utrolig flott måte disse tre dagene, fortsetter hun. Den innsatsen som legges ned både på og rundt standen av flere titalls mennesker er uvurderlig, og vi jobber sammen mot et felles mål om både økt omsetning, økt besøk til Åfjord som videre fører til økt omsetning for både reiseliv og lokalmatprodusenter, og ikke minst bygge en stolthet omkring Åfjord og hva vi kan tilby. Dette tror jeg setter spor, og jeg håper enda flere ”Åfjordspatrioter” vil bli med på veien videre, avslutter hun.

Salget i grove trekk

850 pizza
2000 kanelsnurrer
200 kg blåskjell
300 enheter pølse
1000 brød
600 stokkøyjuice
Og masse sjokolade, honning, salt og tangprodukter.

 

Bedrifter involvert i standen

Kuringen Bryggehotell
Stokkøya Sjøsenter og Strandbaren
Norgeskjell AS
Fosen Fjordhotell
Bygda 2.0
Stokkøy Bakeri
Humstad Gård
Stokkøy Bryggeri
Pollenpust
Rotnes Fritid
Åfjord kommune
Åfjord Utvikling

The crew – Tusen takk til alle de flotte menneskene som deltok på stand i løpet av de tre dagene – festivalen ville ikke blitt den samme uten dere!

Hassan
Torild
Live
Ellen
Arnulf
Georg
Vibeke
Astrid & Gunnar
Hilde & Jan Robert
Frida & Lars
Ingvill H.
Petter
Sissel
Ingvill H.B.
Jan Ove
Tonje
Linda & Rodrigo
Astrid & Arve
Linn & Bjørn
Sturla & Trond, Trine og Astrid
Trine
Hanne-Silje
Ingrid Lunde
Torunn
Reidun
Per
Gøril
Ingrid H.

Øvrige bidragsytere – Tusen takk til dere alle!

Frøneshammarn Asgeir Frønes: Produksjon av verdens flotteste og mest funksjonelle pizzabenk som tok både produksjonen og det estetiske til nye høyder.

Ines Berghorn: Interiørdesign/dekorering av stand

Norgeskjell AS: Levering av kraft og pilling av blåskjell – gjengen i Åfjord har stått på som helter både før og under festivalen.

Stokkøy Bakeri: Bakerne har forberedt stekeklare kanelsnurrer-emner i flere uker, og bakt brød sent og tidlig for å levere dagferskt brød til Åfjordstanden, og kanelsnurrer som ble stekt på stand. Enormt bra innsats.

Hageland Åfjord: Stilte med dekor på stand som gjorde at vi fikk en veldig flott og innbydende stand.

Johs. J. Syltern AS: Sponsing, samt farging av transportvogn, topp jobb av Jonny Ramsø – meget populært innslag for små og store, som også var svært nyttig for mannskapet på stand til transport av smått og stort.

Fosen Vekst: Åfjordved og service av ypperste kvalitet bidro til at pizzasteking/fyring gikk meget bra.

Årbogen Transport: Topp service med transport til Åfjord lørdag kveld og lossing mandag.

Åfjord VGS: Utlån av bakerovn til kanelsnurrer, kaffekanner og oppvaskmaskin – Super ovn og kanner som gjorde det enkelt for våre folk på stand å servere rykende fersk bakst og varm kaffe. Oppvaskmaskin var gull verdt mandag morgen til å ”fli opp”.

Fosen Regionråd: Sponsing og utlån av plater.

Una pizzeria på Solsiden: Bidro med deigemner av fantastisk kvalitet og på kort varsel –

topp service.

Langøra Kaffebrenneri: Leveranse av kvalitetskaffe gjennom hele festivalen

Varmefag og Roar Svenning: Utlån av pizzaovner som økte kapasiteten

 

Tusen takk! 

Åfjordpizza Foto: Wil Lee-Wright
Print Friendly, PDF & Email